Raadslid voor één dag

VVD-raadslid Onno Fiechter en VVD-bestuurslid Mitchell Boers hebben afgelopen vrijdag de politiek dichter gebracht bij studenten van het ROC van Twente. Voor het vak burgerschap komen de leerlingen langs in de raadszaal van Hengelo om te kijken wat politiek inhoudt en waarom politiek er ook voor jongeren is.

“Politiek lijkt voor veel jongeren vaak ver weg te staan. Ik hoop dat ze door het bezoek een beter beeld hebben gekregen van de gemeentepolitiek. De leerlingen kropen zelf in de huid van een raadslid, en debatteerden over  de winkeltijdenverordening", aldus Fiechter. De scholieren van de ROC werden in de raadszaal verwelkomt en kregen een korte uitleg over de inrichting van de raadzaal, de functie van de raadsleden en het werk van het College.                                 

De leerlingen werden vervolgens opgedeeld in de verschillende fracties. De verschillende politieke stromingen werden uitgelegd. Vervolgens kregen de leerlingen een pittige, maar zeer recente casus voorgeschoteld; de koopzondagen. Het voorstel van het College van B&W werd door ‘wethouder’ Boers aan de raad voorgelegd. De leerlingen werden gelijk enthousiast en gingen meteen discussiëren en begonnen met het opschrijven van standpunten met bijbehorende argumenten. Daaropvolgend ontstond er een debat, onder leiding van ‘burgemeester’ Fiechter, waarbij iedere groep een afgevaardigde moest leveren die het verhaal van de fractie ging verkondigen.                                                                                                                                                  
“Het is leuk om te zien hoe deze leerlingen in de stoelen van de raadsleden veranderen in echte raadsleden. Ze vragen naar elkaars standpunt en durven daar ook op door te vragen”, aldus Boers. Het levendige debat eindigde met een stemming.  Helaas voor de wethouder werd zijn voorstel niet door de raad aangenomen. De leerlingen vonden het een geslaagde middag en vonden het erg interessant om de raadszaal van binnen te zien. Veel leuker dan het klaslokaal!