Warmtenet is veel te duur gedrocht

Roel Kok vraagt zich af waarom het Hengelose college van B&W vasthoudt aan een ondoordacht plan, waar geen enkele visie aan ten grondslag ligt. Natuurlijk: ook Hengelo zou iets aan de modieuze ‘duurzaamheid’ moeten doen, maar daarvoor zijn alternatieven, waarbij geen bakken met geld over de balk hoeven te worden gegooid.

Het Hengelose college en zijn ambtenaren lijken niet los te komen van het heersende (fossiele) paradigma dat energie centraal gedistribueerd moet worden, de energievraag statisch is en ‘restwarmte’ een duurzaam alternatief is voor gas. De starre vasthoudendheid inzake forse energie- en CO2- reductie met daaraan gekoppeld decentrale opwekking van elektriciteit en warmte, wordt als de oplossing van een niet-bestaand probleem weggezet. Warmtebedrijven zijn blij met een visie waarbij kolencentrales, afvalverbrandingsinstallaties en de industrie hun zogenaamde restwarmte ongestraft kunnen dumpen in de gebouwde omgeving. Sommige hoeven voor die lozing zelfs niet eens te betalen…

Het oorspronkelijke plan was om een warmtenet te bouwen om alle nieuw te bouwen woningen in Hart van Zuid van warmte te kunnen voorzien. Helaas, de bouw van de woningen ging niet door. Daarentegen moet de ontwikkeling van het warmtenetwerk wel worden doorgezet. De miljoenen euro’s die bij die ontwikkeling ons om de oren vliegen neemt de meerderheid van de Gemeenteraad voor lief. Zelfs als die meerderheid daar pas achteraf over geïnformeerd wordt. Bizar!

De basisgedachte van het opzetten van een Warmtenet BV is uiteindelijk gebaseerd op de ontwikkeling van de gasprijs. En wat lezen we op 2 juni 2015 in de krant? ‘Gas en stroom worden goedkoper: de variabele prijs voor gas daalt volgens Pricewise tussen de 4 en 8 procent per 1 juli 2015’.

Warmtenetten met verplichte aansluiting, omdat anders de businesscase niet haalbaar is, wekken weerstand op. Het verdienmodel is gebaseerd op verkoop van energie. Forse energiereductie heeft een omgekeerd verdienmodel. Centrale warmtenetten houden oude systemen in stand en zijn een rem voor een circulaire economie en duurzame gebouwenvoorraad. De grootste verliezer is de burger van Hengelo. Zowel diegene die op Warmtenet Hengelo zijn aangesloten (die betalen teveel) als voor de niet-aangeslotenen (die de tekorten via belastingen moeten bijleggen). De VVD blijft de ontwikkeling heel bizar vinden.