Koopzondag moet weer op agenda

Veel Hengelo-ers zijn verbijsterd over de keuze die de gemeenteraad maakte over de openingstijden voor winkels op zondag in Hengelo. Ook op diverse Facebook pagina’s, zoals ‘Hengelo Helemaal stil’ en ‘Supermarkten Hengelo open op zondag’, is een groot aantal discussies ontstaan over de beperking van de zondagopeningstijden. Na dat besluit is er dan ook een brede maatschappelijke discussie over de koopzondagen in Hengelo losgebarsten.

Het voorstel tot verruiming van het aantal koopzondagen is vlak voor de vakantie met een minieme meerderheid weggestemd: 18 stemmen vóór en 19 stemmen tegen. Uiteraard was, is en blijft de VVD voor verruiming van winkeltijden. Ondernemers mogen wat de VVD betreft zelf beslissen of zij op zondag al dan niet open gaan: daar hebben ondernemers geen overheid bij nodig!

De gevolgen van het besluit zijn voor de inwoners van Hengelo inmiddels duidelijk. Wie op zondag boodschappen wil doen moet uitwijken naar een omliggende gemeente, die allemaal wel de winkels op zondag open hebben. Wat zou het gemakkelijk zijn om als consument op zondag gewoon in de buurt de boodschappen te kunnen doen. En wat zou het fijn zijn voor Hengelose ondernemers als zij hun omzet niet meer zien weglekken naar omliggende gemeenten.

Bij het vaststellen van de verordening voor de zomervakantie werd door veel mensen gelijk gezegd: nu maar wachten tot na de volgende verkiezingen. Maar wat de VVD betreft is dat te laat. Zeker gezien de heftige maatschappelijke discussie die is ontstaan. De VVD wil daarom alles in het werk stellen om de verordening voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen weer op de politieke agenda zetten.

Onno Fiechter, raadslid VVD Hengelo