VVD: SP-plan lastenverhoging leegstand kan prullenbak in

De VVD zal absoluut geen steun geven aan de leegstandsboete die de Socialistische Partij wil invoeren. Raadslid Onno Fiechter: ‘De SP lijkt nog steeds niet te snappen hoe het werkt. De lasten moeten niet omhoog maar juist omlaag. Ook het herhaalde standpunt over de zondagsopening is bizar, ondernemers hebben niet meer, maar minder regels nodig. De SP doet precies wat je niet moet doen, namelijk de markt wurgen in plaats van lucht geven.


Fiechter: ‘De leegstand in de gemeente Hengelo is buitengewoon hoog. Daar moet echt wat aan gebeuren. Tijdens het debat over het nieuwe stadskantoor was de leegstand voor de SP geen punt, maar nu ze van ondernemers een melkkoe kunnen maken is de leegstand voor de SP ineens een groot probleem.’

‘Een dergelijke boete zal linksom of rechtsom weer bij de potentiele huurder en zelfs bij de inwoners van onze stad zelf terechtkomen. Ik zie echt niet hoe de SP denkt hiermee meer ondernemers naar Hengelo te trekken. Ze jaagt ondernemers juist weg met deze lastenverhoging en onnodige regels.’

Dat de SP een lagere huur en daardoor een lagere boekwaarde een te veel boekhoudkundige benadering vindt is tekenend. Veel panden zijn de pensioenen van pandeigenaren of zijn nog in de vorige goede economische tijden voor hoge bedragen aangekocht en / of verbouwd. Dit zal toch terugverdiend moeten worden door een bepaalde huurprijs. Een boete is dan ook echt ongepast.

 

De VVD wil dat de gemeente een grotere rol aan de binnenstadondernemers geeft. Fiechter: De ondernemers hebben nog een duidelijk wensenlijstje. Zoals een fysieke afsluiting voor auto’s en de vrijstelling van de koopzondagen. Ook de parkeertarieven moeten flink omlaag. Laten we eens luisteren naar ondernemers in plaats van voor hen te bedenken wat goed voor hun is. Laten we de ondernemers en de pandeigenaren lucht geven.