Beheersing Nederlandse taal leidt tot werk

De VVD heeft vragen gesteld aan het college over de taaleis voor mensen in de bijstand. Vanaf 1 januari 2016 moeten mensen die een bijstandsuitkering aanvragen aantonen dat zij het Nederlands genoeg beheersen. Mochten zij het Nederlands niet voldoende beheersen dan kunnen zij taallessen krijgen. Als deze mensen hier niet aan mee willen doen kan de uitkering gekort, of afgenomen worden.

Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat veel gemeenten deze wet niet snel uitvoeren. Raadslid Onno Fiechter wil weten of het college in Hengelo de wet wel gewoon uitvoert. “Het is belangrijk dat je Nederlands spreekt om in Nederland een baan te kunnen vinden. Ik vind het dus rechtvaardig dat wanneer je geen Nederlands spreekt, en het niet wilt leren, je geen bijstandsuitkering krijgt.” Aldus Fiechter

Vanaf 1 juli moeten mensen die langer in de bijstand zitten ook getoetst worden op de taalkennis. Urgentie en zorgvuldigheid is daarom vereist, aldus de VVD. Fiechter wil dan ook van het college weten hoe de situatie in Hengelo is en of het college de wet goed uitvoert. “Mensen aan het werk krijgen is socialer dan mensen in de bijstand laten”, aldus Fiechter.