Provincie heeft vertrouwen in Hengelo met een bruisende binnenstad

De Hengelose binnenstand begint weer te bruisen; in wonen, werken, winkelen. Dat zien we aan allerlei verbouwingen van winkels en appartementen in het centrum, de vele bijzondere evenementen, maar ook aan de ondernemers die Hengelo weer weten te vinden. In de afgelopen periode zijn er meer ondernemers naar Hengelo toe gekomen, dan dat ze vertrokken zijn. Een feit om trots op te zijn en wat voor het nieuwe college een oppepper is om te zien dat ze op de goede weg zijn. Er liggen nog vele uitdagingen, maar voor deze uitdagingen zijn ook concrete plannen gemaakt. Het blijft dus niet bij de beloftes die lange tijd gedaan zijn aan de inwoners van Hengelo, er komt actie!

Actie is ook het sleutelwoord dat door al deze plannen heen sijpelt en wat ook door de Provincie Overijssel erkent wordt. Er is vertrouwen in Hengelo, mede door wat in deze korte regeerperiode is neergezet. De Provincie heeft dit vertrouwen laten zien met een financiële beloning van € 400.000,—. VVD wethouder Gerard Gerrits ontvangt deze ochtend in de Stadswerkplaats van Monique van Haaf, VVD gedeputeerde van de provincie Overijssel, dit bedrag, waar Gerrits zeer verguld mee is. Het is het formele startschot van het Stadsarrangement, waarmee we met de diverse partijen, waar we mee samen werken, onze doelstellingen nog verder en mooier in werking gaan stellen. Actie en vooruitgang, daar gaat het om, wat hem betreft. De schop gaat in de grond, aldus Gerrits. We gaan stoppen met dikke plannen schrijven. De eerste zaken die we vanuit dit actieplan gaan ontwikkelen, moeten heel snel zichtbaar worden. Wat nodig is, is een compacter en bruisender centrum, waar men graag naar toe komt, graag woont, graag werkt en graag onderneemt.


VVD raadslid voor Hengelo Brigiet Schoemaker met Binnenstad in haar portefeuille geeft aan dat er de laatste jaren teveel pleisters zijn geplakt en dat het nu tijd wordt om de langzaam steeds zichtbaardere gaten echt te gaan dichten. Met dit actieplan en deze financiële bijdrage van de Provincie kan dat.

Om deze mooie plannen echt concreet te maken, is onderzoek gedaan naar het DNA van Hengelo. Vanuit dat DNA zijn de plannen ontwikkeld, allemaal in samenspraak met de ondernemers, inwoners en gemeente van Hengelo. Alleen in deze samenwerking kan iets neergezet worden. Wat Hengelo nodig heeft, en ook gaat realiseren, is meer specialisatie- niet dat doen wat de steden om ons heen ook al doen-, meer promotie en zeer zeker meer evenementen. Van Haaf: Hengelo heeft met dit DNA een profiel kunnen kiezen en kan daarop gaan inzetten.


Van Haaf, is blij de eerste veranderingen al te zien. Ze is enkele jaren geleden in Hengelo geweest, maar zien met nu een duidelijk verschil. Hengelo is niet alleen maar Ikea, aldus Van Haaf. Vandaag, tijdens een wandeling langs projecten in diverse staten van ontwikkeling, ziet ze de vooruitgang en hoort de actieplannen die erachter zitten, met veel enthousiasme verteld door Gerritsen en Joop Nijenhuis, programmamanager Binnenstad. Dit stemt haar opgewekt. Natuurlijk moet je keuzes maken, maar de keuzes die Hengelo maakt, passen goed en hebben zich al bewezen in steden als Zwolle, Deventer en Enschede. Er heerst weer een positieve Flow.