VVD wil geen appels met peren vergelijken bij kwestie Stadskantoor

Als het aan de leden van het Hengelo Panel ligt dan kan er een streep door de nieuwbouw van het stadskantoor. In schoolcijfers vertaald scoort nieuwbouw een 2,9. Het onlangs verschenen rapport van Seinpost over de toekomst van de binnenstad gaat nog een stap verder. In het rapport staat bovenaan met stip “stoppen met het plan totale Lange Wemen”. De realiteit is dat er in Hengelo tachtig duizend vierkante meter kantoorruimte leeg staat. De vierkante meterprijs voor kantoorruimte blijft zakken.

Het college heeft er naar de mening van de VVD goed aan gedaan om een onderzoek te starten voor alternatieve huisvesting in bestaande panden elders in de stad. Uit het onderzoek komen een vier-tal alternatieven naar voren. 

Drie alternatieven in de binnenstad en het kantoor aan de Hazenweg. Deze bieden naar onze mening elk voor zich mogelijkheden voor alternatieve huisvesting. 

Tijdens de politieke markt in maart heeft de VVD aangegeven, ga in het rapport geen “appels met peren vergelijken”. Nu moeten we constateren, dat dat in een aantal gevallen wel is gebeurt. Naar onze mening geeft dit onderzoek niet de informatie om als raad een afgewogen keuze te kunnen maken. Cijfermatig zijn er grote verschillen tussen bedragen die in het rapport staan vermeld en bedragen die wij als raad ontvingen van, bij voorbeeld, vastgoedbelegger Hinke Fongers, eigenaar van het UWV pand. 

Voorzitter wij staan als raad voor een heel moeilijke beslissing en is het van groot belang dat wij over de juiste informatie kunnen beschikken. Dat is naar onze mening nu nog niet het geval. 

Naar de mening van de VVD behoort er een praktische verdiepingsslag te komen naar alle drie genoemde alternatieven en het stadskantoor. Voor de verdiepingsslag moet er naar onze mening vooraf nog eens goed naar de criteria worden gekeken. De gehanteerde criteria is gebaseerd op het “programma van eisen nieuwbouw uit 2008”.   

Willen we alternatieve huisvesting echt een kans geven dan moeten we passende criteria hanteren voor bestaande bouw. Alleen dan krijgt naar onze mening alternatieve huisvesting een eerlijke kans. 

Komt bij dat huren dan ook tot de mogelijkheden gaat horen. Maak een extra ronde langs de pandeigenaren. Bekijk elk pand afzonderlijk op zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. 

Ga nogmaals in gesprek over een uiterste koop en huurprijs. 

Van nieuwbouw stadskantoor zijn de aankoop grond en panden en bouwkosten bekent. Kiest de raad voor alternatieve huisvesting dan brengt dat risico’s met zich mee. We kunnen op dit moment alleen speculeren wat er terug vloeit van de gemaakte kosten. Daar komt bij dat AM Real Estate, zo konden we lezen, een schadeclaim in voorbereiding heeft. Neem die risico’s dan op in een aparte risicoparagraaf. 

Jos Rikkerink