Wonen

We wonen allemaal graag in een huis midden in een wijk (of weiland) op een plek waar we ons thuis voelen en onszelf kunnen zijn. In een wijk die groen, schoon, maar vooral ook veilig is. Waar buren met elkaar en de gemeente een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. Wij willen het onderhoud van straten, buurten en wijken dan ook zoveel mogelijk samen met de inwoners als gemeente laten doen. Niet met een ambtenaar achter een bureau, maar een die samen met de inwoners werkt aan die plek die je thuis noemt.

Helaas is die plek die je thuis noemt niet voor iedereen weggelegd op dit moment. Er is een groot tekort aan (betaalbare) woningen. Van student tot starter, van groeiend gezin tot senioren: iedereen moet het huis kunnen vinden dat bij hen past. Dit lukt alleen door de mouwen op te stropen en meer en sneller te gaan bouwen voor alle doelgroepen. Dit zal niet alleen zorgen voor meer doorstroming, maar ook voor lagere woningprijzen. Het aanbod in de markt moet weer in balans zijn met de vraag. We geven voorrang aan betaalbare koop- en huurwoningen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat ook de kernen Oele en Beckum de ruimte krijgen voor meer woningbouw.

Met je eigen plekje in een leuke buurt zijn we er natuurlijk nog niet. Als gemeente zorgen we voor aanbod van culturele voorzieningen en evenementen, samen met horeca, binnenstadondernemers en de professionele kunst- & cultuurinstellingen. Het is niet alleen aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is. Onze inwoners spelen ook een hoofdrol. Hengelo heeft een rijk verenigingsleven in sport en amateurkunst. Dat moeten we de ruimte geven. Praktisch elke topsporter en muzikant begint in een lokale vereniging. Deze verenigingen dragen sterk bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud en sociale banden.