Energie en verduurzaming

We staan op de drempel van de grootste energietransitie sinds het invoeren van aardgas voor alle huishoudens in Nederland. Deze transitie moeten we slim, betaalbaar en duurzaam doorvoeren voor de toekomst van ons Hengelo.

Het is echter niet alleen aan de overheid om voor een beter milieu te zorgen. Inwoners en ondernemers kunnen ook zelf bijdragen door duurzame investeringen in hun panden te doen en bijvoorbeeld hun tuin te vergroenen. Zo zorgen we er samen ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst en ons Hengelo, Beckum en Oele schoon, betaalbaar en leefbaar houden.

Zonnepanelen op daken en windmolens in de zee heeft onze voorkeur, maar alleen hiermee gaan we het niet meer redden. We zullen ook naar andere oplossingen moeten kijken en helaas moeten accepteren dat er zonneparken en windmolens in onze gemeente zullen verschijnen. Dit moet echter met een zo groot mogelijk draagvlak onder onze inwoners gebeuren.

Bestaande huizen gaan geleidelijk van het gas af en nieuwbouw moet daar waar het kan direct gasloos en energie/CO2-neutraal worden opgeleverd. De gemeente heeft een rol in het stimuleren van energiezuinige huizen door energiebesparing, zonnepanelen en isolatie. Wij staan kritisch tegenover verplichte systemen, zoals warmtenetten. Eigenaren van huizen moeten altijd kunnen kiezen tussen hun energieleveranciers, zo stimuleer je innovatie en blijven de prijzen laag.